Terpeni – Ostale spojine v Konoplji

Fenolne spojine v konoplji
2 julija, 2019
RESNICE, ZMOTE IN UPORABA
15 novembra, 2019
Fenolne spojine v konoplji
2 julija, 2019
RESNICE, ZMOTE IN UPORABA
15 novembra, 2019

TERPENI – OSTALE SPOJINE V KONOPLJI

V konoplji se sintetizira veliko različnih organskih spojin. Med temi molekulami je najpomembnejša skupina fitokanabinoidi, katerim pripisujejo veliko farmakoloških učinkov, vendar prevečkrat zanemarimo pomembnost tudi drugih spojin kot so falvonoidi in terpeni.

TERPENI so molekule, ki so zgrajene iz izoprenskih enot (C5H8).(1) Nastanejo v različnih rastlinah katerim dajejo aromo, okus in tudi barvo, prav tako pa rastlino zaščiti pred insekticidi in mikroorganizmi.

V konoplji najdemo več kot 200 različnih molekul terpenov.(1) Razvrščamo jih v različne družine, glede na število ponavljajočih se izoprenskih enot na:

Monoterpene (10 ogljikovih atomov),

Seskviterpene (15 ogljikovih atomov) in

Triterpene (30 oglikovih atomov).

Mono- in seskvitrpene najdemo predvsem v cvetovih, koreninah in listih največ pa jih nastane v sekretornih dlakah ali trihomih s katerimi se rastlina zaščiti pred zunanjim okoljem.(1)

Predstavniki monoterpenov so D- limonen, β-mircen, α- in β-pinen, terpinolen in linalool, pri tem pa moramo poudariti da so to hlapni terpeni, zato jih v največji meri najdemo v eteričnem olju konoplje. Glavna predstavnika seskviterpenov sta β-kariofilen in α-humulen, ki se v veliki meri pojavljata tudi v samem ekstraktu konoplje (konopljina smola). Triterpeni pa so bili najdeni v koreninah konoplje (fridelin in epifridelanol), v vlaknih (β-amirin) in v olju konoplje (cikloartenol, β-amirin in dammaradienol).(1)

Ker so terpeni lipofilne spojine (se ne topijo v vodi), zlahka prehajajo celične membrane in krvno-možgansko bariero (pregrada), kar pomeni, da zlahka prehajajo v celice.(2) Ugotovljeno je bilo, da imajo terpeni veliko farmakoloških lastnosti, ki so za nekatere predstavljene v spodnji tabeli.

Preglednica I: Terpeni in njihova biološka aktivnost (2)

Ime trpena Biološke aktivnosti
D- Limonen Antikancerogeno, anksiolitično, imunostimulacijsko, povzroča apoptozo (smrt) rakavih celic raka dojk, aktivno deluje proti bakterijam, ki povzročajo akne in pomaga pri Gastroezofagealnem refluksu,
β- Mircen Protivnetno, analgetično, anksiolitično, sedativno, relaksacija mišic, hipnotično in blokira kancerogenost aflatoksinov
α- Pinen Zaviralec acetilholinesteraze in s tem izboljša spomin, protivnetno, bronhodilatator
Linalool Analgetik, anti-anksiozno, protivnetno, antikonvulzivno in lokalni anestetik
β- Kariofilen Protivnetno, gastro citoprotektivna aktivnost in anti-malarisko. Veže se tudi na kanabinoidni receptor CB2, zato bi ga lahko uvrščali tudi med fitokanabinoide.
Pentaciklični tritrpeni (β-amirin in cikloartenol) Antibakterijsko, antiglivično, protivnetno in antikancerogeno
Nerolidol Seditivno, potencialni antimalarik in proti lišmaniozi,
Fitol Preprečuje teratogenezo vitamina A. Je razgradnji produkt klorofila.

 

Konoplja vsebuje pribljižno 1% terpenov, medtem ko sami trihomi vsebujejo okoli 10%. Na rastlini najdemo največ monoterpenov, vendar ker so hlapni se jih med samim procesom (sušenje in shranjevanje) veliko izgubi. To preprečimo tako, da eterično olje pripravljamo iz sveže nabrane konoplje. Ker večino monoterpenov izgubimo v suhi snovi, prevladujejo seskviterpeni, te pa najdemo tudi v konopljini smoli.(2)

Ugotovljeno je bilo tudi sinergistično delovanje med terpeni in kanabinoidi.(2) To pomeni, da kanabinoidi skupaj z terpeni povečajo svojo učinkovitost oz. delovanje.

  1. Andre, C. M., Hausman, J.-F., Guerriero, G., 2016. »Cannabis sativa: The Plant of the Thousand and One Molecules«. Front. Plant Sci. 2016, 7:19
  2. Russo, E.B.; 2011. »Taming THC: potential cannabis synergy and phytocannabinoid-terpenoid entourage effect«. British Journal of Pharmacology, 2011, Vol.: 163, str.: 1344-1364

 

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.