Trihomi

KONOPLJINA SMOLA
10 avgusta, 2020
Konoplja v Jugoslaviji
30 junija, 2022
KONOPLJINA SMOLA
10 avgusta, 2020
Konoplja v Jugoslaviji
30 junija, 2022

TRIHOMI ali laski so strukture epidermalnih celic, ki jih najdemo na površini konopljinih organov. Trihomi vsebujejo snovi, ki za rastlino opravljajo pomembne biološke funkcije, kot so: zaščita pred uničujočimi insekti in rastlinojedci, ohlajanje listov, povečanje odbojnosti svetlobe kot zaščita pred svetlobnim sevanjem, zmanjšanje izgube vode in preprečevanje obrabe listov.(1) V splošnem jih delimo na žlezne in ne-žlezne laske. Žlezni laski imajo edinstveno sposobnost sintetiziranja, shranjevanja in izločanja različnih vrst kemikalij. Običajno so v obliki gobic, in so sestavljeni iz stebla in glave. Glava trihoma je sestavljena iz sekretornih celic in sekretorne votline, kjer se lahko shranijo terpenoidi, kanabinoidi, modificirani sladkorji, alkaloidi, derivati maščobnih kislin, fenilpropanoidi ali flavonoidi. (2)

Slika 1: Slika trihoma (2)

Tako konopljini trihomi predstavljajo glavni vir in mesto biosinteze kanabinoidov. Poznamo tri vrste trihomov, ki so v angleščini poimenovani: capitate-stalked, capitate-sessile in bulbous trihomi, pri čemer capitate‑stalked trihomi vsebujejo največjo količino kanabinoidov in ostalih snovi.

Ta vrsta trihomov je v največji meri prisotna na ženskem cvetu rastline. Sestavljeni so iz žleze (glave) in stebla, pri čemer sta za biosintezi kanabinoidov pomembna oba dela. Capitate-sessile trihomi so podobni laskom in so prisotni na cvetu, steblu in listih, bulbous trihomi pa predstavljajo najmanjše trihome na konoplji saj so sestavljeni običajno samo iz dveh celic (nikoli več kot 4 celic).(1) Oblike trihomov so prikazane na sliki.(1)

Slika 2: A – konopljini trihomi, B – capitate-stalked trihom, C – capitate-sessile trihom in D – bulbous trihom (1)

Glavna prednost trihomov je, da pri pridobivanju le teh ni uporabljenih nobenih kemijskih postopkov, vendar le mehansko ločevanje od rastline. Tako vsebujejo širši spekter kanabinoidov in ostalih snovi, saj ostanejo v isti obliki, kot so prisotni na rastlini.

Kot vidimo so trihomi glavni vir kanabinoidov in trpenov v konoplji in zato je njihova uporaba izredno široka. Vse te snovi ki se nahajajo v trihomih sinergistično oz. složno delujejo na različne fiziološke procese v telesu in s tem ugodno vlivajo na naše telo. Same trihome lahko uporabljamo kot prehransko dopolnilo za uravnavanje in dvig imunskega sistema, lahko pa jih uporabimo tudi kot vir kanabinoidov in trpenov v različnih kozmetičnih in prehranskih izdelkih.

Viri:

  1. »Analysis of cannabinoids in laser-microdissected trichomes of medicinal Cannabis sativa using LCMS and cryogenic NMR« V: Happyana, N.; Agnolet, S.; Muntendam R.; Van Dam, A.; Schneider, B.; Kayser O.; Metabolomics, Proteomics, and Transcriptomics of Cannabis sativa L. Trichomes. Nizar Happyana, M.Sc., Fakulteta za Biokemijsko in kemijsko tehnologijo, Tehnična univerza Dortmund, 2014, Dortmund; str. 159-179
  2. »Cells of Cannabis« V: Zwenger, S. R., PhD, The Cellular and Molecular Biology of Cannabis sativa. Extreme Publication, Inc., New York, 2016, str.: 80-94

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.