Fenolne spojine v konoplji

V oddaji Verjamem / Tv Vaš kanal
27 junija, 2019
Terpeni – Ostale spojine v Konoplji
2 julija, 2019
V oddaji Verjamem / Tv Vaš kanal
27 junija, 2019
Terpeni – Ostale spojine v Konoplji
2 julija, 2019

FLAVONIDI – OSTALE SPOJINE V KONOPLJI

V konoplji se sintetizira veliko različnih organskih spojin. Med temi molekulami je najpomembnejša skupina fitokanabinoidi, katerim pripisujejo veliko farmakoloških učinkov, vendar prevečkrat zanemarimo pomembnost tudi drugih spojin kot so falvonoidi in terpeni.

Fenolne spojine ali fenilpropanoidi so ena najbolj razširjenih sekundarnih metabolitov, ki jih najdemo v rastlinah. V to skupino spojin so vključene fenolne kisline (Benzojska in hidroksicinamična kislina), flavonoidi (flavonoli in flavoni), stilbenoidi in lignani.(1)

FLAVONOIDI

Flavonoidi so sekundarni metaboliti, ki so sestavljeni iz skupine polifenolnih spojin in nastanejo v različnih rastlinah. V rastlinah obstaja več kot 5000 različnih flavonoidov. Rastlinam dajejo pigment, ščitijo rastlino pred UV sevanjenm, mikrobi in pomagajo pri simbiotično vezavi dušika. Poleg tega v rastlini opravljajo funkcijo signalni molekul, fizioloških regulatorjev in zaviralcev celičnega cikla. (2)

Flavonoidi, so poleg terpenov, odgovorni tudi za aromo in okus konoplje. Tiste konoplje, ki svoje cvetove obarvajo vijolično je to posledica flavonoidov kot so antoksantini ali antociani. Ti so odgovorni za obarvanje tudi drugih rastlin.(3)

Večina flavonoidov, ki so bili ugotovljeni v konoplji, spadajo v podrazreda falvonov in flavonolov. Sem spadajo O- glikozidna različica aglikon apigenina, luteolin, kaempferol, kvercetin, silimarin in orientin ter še flavonoidi, ki so edinstvena za konopljo in sicer kanaflavin A, B in C.(1)

Flavoni in flavonoli, ki jih najdemo v konoplji imajo zelo široko razpon biološke uporabnosti saj delujejo protivneto, antikancerogeno in nevro-zaščitno, prav tako pa kažejo apigenin anksiotične in estrogenske lastnosti. Specifični kanflavin A in B imata zelo močno protivnetno delovanje.(1)

Preglednica I: Vrste flavonoidov in njihova biološka delovanja (3)(4)(5)

VRSTA FLAVONOIDA DELOVANJE
Apigenin Antioksidacisko; učinkovito se veže na estrogenske receptorje in upočasni proliferacijo raka dojk, ki ga povzroča hormon estradiol (estrogeno delovanje); protivnetno
Kanaflavin A 30-krat močnejše protivnetno delovanje kot aspirin
Kaempferol, Luteolin in Orientin Antioksidant, protivnetno, antibiotično in antimutageno
Kvercitin Antioksidant, antineoplastično, antimutageno in protivirusno
Silamarin Zmanjšuje proste radikale, protivnetni in protirakavo delovanje
Β-Sitodterol Protivnetno

 

LIGNANI

Druga skupina so lignani. V ta razred spadajo lignanamidi, ki predstavljajo spojine podobne kanabisinu (tipi A-, B-, C-, D-, F-, in G-) in grossamidu. Lignani se nahajajo tudi v semenu konoplje.(1)

Tudi lignani imajo veliko lastnosti, ki izbolšujejo naše zdravje, saj delujejo antioksidativno, protivirusno, antidiabetično, protitumorno ter pomagajo pri zmanševanju telesne teže. Zanimivo je, da se določeni lignani pretvarjajo v enterolignane z anaerobno črevesno mikrofloro, ki so fito-estrogeni in so zaradi tega potencialne spojine za boj proti hormonsko odvisnim rakom(1)

STILBENOIDI

Stilbenoidi so fenolne spojine, ki jih najdemo v različnih rastlinah. V rastlinah so pomembni predvsem za zaščito rastline. Pogosto jih najdemo v steblu in koreninah in imajo protiglivično in antibakterijsko delovanje ali pa so snovi, ki odganjajo insekte. V konoplji je bilo najdenih 19 stilbenoidov. (6)

Ugotovljeno je bilo, da stilbenoidi kažejo delovanje, kot je protivneto, antineoplastično (proti novotvorbam), neuroprotektivno, zaščita kardiovaskularnega sistema in antioksidativno. (6)

Predstavniki stilbenoidov v konoplji so spirani, fenantreni in bibenzili. V to spadajo molekule kot so kanabistilben I, IIa in IIb ter dihidroresveratrol.(1)

  1. Andre, C. M.; Hausman J.-F.; Guerriero, G.; 2016, »Cannabis sativa: The Plant of the Thousand and One Molecules.« Front. Plant Sci., Vol: 7:19, 1-17
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Flavonoid
  3. https://www.leafly.com/news/cannabis-101/what-are-marijuana-flavonoids
  4. Russo, E. B.,; Grotenhermen, F., 2006, »Flavonoids«, V: Russo, E., B.,; Grotenhermen, F. (ur.), »Handbook of Cannabis Therapeutics, From Bench to Bedside.« 2006, The Haworth Press, Inc., 10 Alice Street, Binghamton, New York, str.: 187-191
  5. https://www.fundacion-canna.es/en/flavonoids
  6. Flores-Sanchez, I. J.; Verpoorte R.; 2008, »Secondary metabolism in cannabis.« Phytochem Rev, Vol.: 7, Str.: 615-639

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.